Imbolc – Terugkeer van het licht en Knutsels!

sneeuwklokjeFebruari… het hoogtepunt van de winter is alweer voorbij, hoewel we stiekem nog hopen op wat sneeuw om toch nog even te kunnen genieten van het wintergevoel in de natuur!
De afgelopen tijd is er veel gebeurd! Sinds de laatste post van Marlisa op de Kneuterclub hebben we alweer het begin van de winter gevierd rond 21 december, de feestdagen hebben ons allemaal van ons geld beroofd en veel gezelligheid en liefde voor elkaar gegeven.
Ook was het 1/2 februari Imbolc: het midden van de winter.
Veel mensen om mij heen (tot mijn lichte ergernis, moet ik bekennen) hebben het alweer over lente als kerst net voorbij is. De winter is dan nog maar net begonnen!!!

Met Imbolc vieren we de terugkeer van het licht en daarmee de vruchtbaarheid van de aarde. Plantjes en dieren zullen binnenkort ontwaken uit hun winterslaap en langzaam tevoorschijn komen.
Vlak voor Imbolc hebben Kayleigh en ik een hoognodige knutselmiddag gehouden; gewoon omdat het gezellig is, maar ook omdat Kayleighs knutselvoorraad wat uitgedund moest worden zodat er wat ruimte gemaakt kan worden voor de kleine spruit!
Enne… zoals je kunt zien gaan wij natuurlijk altijd super georganiseerd te werk 😉

Knutselchaos

We hadden wel van tevoren bedacht wat we wilden gaan maken: de klassieke korenpop en eventueel Brighid kruis (Een traditioneel vruchtbaarheidsritueel om te maken rond Imbolc) en ook een godinnenhanger.

De Godinnenhanger/spiraal/mobiel is iets dat wij zelf hebben verzonnen nadat wij inspiratie op hebben gedaan op de prachtige site Pinterest. Als je deze site nog niet kent moeten we je wel even waarschuwen: deze site waar je je eigen inspiratieborden kunt samenstellen is ONTZETTEND VERSLAVEND!!

Kayleigh's schaaltjeWij zijn met het gevoel van de winter in ons hart aan de slag gegaan met het vinden van kraaltjes en voorwerpen om te verwerken in onze Godinnenspiraalhangerdinges. We wilden deze voor het raam of boven ons altaar gaan hangen als het af is, dus we hebben gelet op verschillende, oog- en lichtvangende materialen zoals kralen en knikkers, glimmers en andere voorwerpen.

Marlisa's schaaltjeZonder echt een heel vast liggend plan zijn we lekker intuitief aan de slag gegaan, al kleppend en per ongeluk schaaltjes met honderduuzend kleine kraaltjes omstotend natuurlijk.

DSC_5692

Met verschillende soorten ijzerdraad op rol zijn we aan de slag gegaan met het maken van een soort spiraal.DSC_5704Kayleigh had helaas erg veel zware kralen waardoor het ijzerdraad nogal de neiging had uit te zakken. Dat heeft ze met uiteindelijk met visdraad opgelost!

DSC_5706

Ook iets dat we op het interwebs hadden gespot: het beschilderen en beplakken van stenen en kiezels!
Je kunt hier echt enorm mooie dingen mee doen, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Hieronder wat voorbeeldjes ter inspiratie (niet door ons gemaakt):

Wij waren natuurlijk bezig met een winter thema, dus dat heeft Marlisa toegepast op haar kiezels. Ergens wel een beetje zonde, maar ook wel weer mooi om op deze manier het seizoen te verbinden aan een element uit de natuur.

DSC_5697
Aanschouw naast de kiezel het bakje met honderduuzend kleine steentjes die ze per ongeluk ondersteboven had geopend 😀 en wat natuurlijk weer gesorteerd moest worden
DSC_5710
Gedaan met zilver reliëfverf

DSC_5707

Ondertussen was Kayleigh ook druk bezig met haar korenpop, gemaakt van een soort stro dat ze nog over had 🙂

DSC_5718
Kayleigh’s Brighid doll

Marlisa probeerde van het overige stro een Brighid Cross te maken met daaraan vast nog een klein korenpoppetje. Niet helemaal gelukt, maar het gaat om het idee 🙂 de symbolische waarde.

DSC_5716

En dan waren we uiteindelijk klaar met onze Godinnenspiralen die je aan het seizoen aan kunt passen, of gewoon door het hele jaar heen kunt gebruiken.

Kayleigh's werk
Kayleigh’s werk

DSC_5715

Marlisa's werk
Marlisa’s werk

DSC_5786

Hopelijk hebben we jullie hiermee misschien ook kunnen inspireren!

Door weer zo’n middagje te houden zijn we wel op een leuk idee gekomen. Wat denken jullie van een terugkerend Kneuterclubmiddag waar andere mensen ook gezellig aan mee kunnen doen?

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s